Ebeveyn Playlist : Çocukların Odaklanmasını Kolaylaştıracak Müzikler

Ebeveyn Playlisti : Çocukların Odaklanmasını Kolaylaştıracak Müzikler

Şimdi, herkes kemerlerini bağlasın. Sizi zamanda yolculuk ederek 1990lara götürüyorum. O zamanlar, herkesin gözdesi mor bir dinozor vardı, eminim hatırlarsınız. Tamam, herkesin gözdesi olmayabilir belki, ama onun Clean Up! şarkısını hatırlarsınız. Bu şarkıyla iki oğlumu büyüttüm. İnanılmaz bir şarkı! Sihirli bir değnek gibi çocukları sakinleştirip neşelendirebiliyor! Ne zaman evde minik huysuzlanmalar ve tartışmalar olsa bu şarkıyı söylemeye başlardım ve puff! Bir anda oyuncaklar toplanmaya başlar ve herkes sakinleşir. Ama şuna kanmayın sevgili dostlar; Mary Poppins, Banks çocuklarına odalarını şeker vaadiyle toplatmadı, bunun yerine onlara şeker gibi bir şarkı söylemişti!


Bu videoda doktor, aşı yaptıktan sonra bebeğin dikkatini dağıtmak için ona Clean Up! şarkısını söylüyor.

Bunun üzerinde düşünürken aklıma şöyle bir fikir geldi. Neden bir ebeveyn playlisti yapmıyorum ki? Çocukların gün içinde girdikleri değişik ruh hallerine uygun şarkıları bu liste altında toplamaya karar verdim. Çocukları uyutmak için ninni söylüyoruz, neden diğer günlük olaylar için de müzikten faydalanmayalım? Şimdilerde müziği gittiğimiz her yere taşıyabiliyoruz teknoloji sayesinde, ama eskiden böyle değildi. Telefonumuzda bir liste oluşturup bu şarkıları gün içinde istediğimiz zaman dinleyebiliyoruz. Günlük aktiviteleri müzikle birleştirmek, sözlü iletişimin ötesinde işitsel uyarımların oluşumunu sağlar. Siz de çocuklarınızı herhangi bir aktiviteye hazırlamak için, her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz müzikleri kullanabilirsiniz.
Daha önceki yazılarımdan birinde de bahsettiğim gibi, Take Me Out to the Ball Game şarkısını parkta duyduğunuzda ayağa kalkıp esneme hareketleri yapmaya başlarsınız, değil mi? Peki, şimdi söyleyin bakalım… Bunu dinlediğinizde gözleriniz bir köpek balığı aramaya başlamaz mı? Bu nedenle bunu, çocuklar için hazırladığım şarkı listelerinde kullanmıyorum.
Bu listede, dünyanın dört bir yanındaki Kindermusik sınıflarımızda da kullandığımız, çocuğunuza uygun ve http://play.kindermusik.com/en/   adresinden ulaşabileceğiniz şarkılar mevcut.

Ebeveyn Playlisti

Bir playlist oluşturmak başlı başına harika bir iş, ama bu şarkılara eşlik etmeniz daha da iyi olur. Eğer siz de şarkı söylerseniz(ki söyleyebilirsiniz), çocuğunuz sizi taklit edecektir.

Uyanma Vakti!

Klasikler her zaman iyidir. You are my Sunshine şarkısını bir de  Kindermusik’in Rise and Shine albümünden dinleyin: Şarkı için tıklayın

Alternatifler çoğaltılabilir. Örneğin; Beatles – Here Comes the Sun ya da biraz klasik müzik; Mozart – Eine kleine Nacht MusikBu şarkıyı iyi geceler şarkısı olarak çokça kullanırım.

 

Yemek Zamanı!

Karnımızı doyurma zamanı! Bu şarkıyı evde sürekli mırıldanıyorum ve eşimin sorgulayan gülümsemelerine maruz kalıyorum. Ne yapabilirim ki? Bu şarkı hemencecik insanın diline dolanan cinsten.  Food is Good albümünden Yum, Yum: Şarkı için tıklayın  

Burada yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz. Bare Naked Ladies’in çocuklar için hazırladıkları Snaktime! isimli albümlerinden Food Party şarkısı için: Şarkı için tıklayın


Seyahat!

Arabaya binmeniz mi gerekiyor? Yolda eczaneye uğrayıp büyük kardeşi okuldan alma zamanı mı? O halde Zoom albümümüzden  This Little Car şarkısına ne dersiniz?: Şarkı için tıklayın 

Burada birçok seçenek var. Hayal gücünüzü kullanın. Peki, bu şarkıya ne dersiniz?
 Bunu bir oyun haline getirebilirsiniz. Bakalım en hızlı kim hazırlanacak!

Oyun Zamanı!

Şimdi,  biraz hareket zamanı! Acaba dışarıda biraz oyun mu oynasak, yoksa dans mı etsek? Bu gibi etkinlikler için size klasiklerden bir çocuk şarkısı önereceğim. Playtime albümümüzden Ring Around the Rosey : Şarkı için tıklayın 

Şunu unutmayın, bu verdiğim önerilerle kendinizi sınırlandırmanıza gerek yok. Başka bir sürü seçenek var. Örneğin ben en büyük çocuğum için iyi geceler şarkısı olarak, oldukça hareketli bir şarkı olmasına rağmen Ariel Ramirez’in Missa Criolla şarkısını kullanıyorum. Bizimkisini, Latin ritimleriyle evde dans edip sonra şarkının yavaş tempolu kısmında başını koyacak yer arıyor.  Herhangi bir şarkıyı, bir aktivite ile özdeşleştirdiğiniz zaman, çocuğunuzun etkinliğe hazırlanma süreci kısalacaktır.

İşin Sırrı Yaratıcılık!
Umarım size güzel fikirler verebilmişimdir. En doğru şarkıyı bulana kadar farklı şarkılar deneyin. Bir şarkıya herkes farklı tepki verir. Belki de Kindermusik’deki şarkılardan biri, tam da çocuğunuza hitap ediyor. Yoksa siz gelip hâlâ gelip bu deneyimi yaşamadınız mı? Peki, siz çocuğunuz için hangi şarkıları seçtiniz? Playlistinizi ve bu listeyi hazırlarkenki süreçte yaşadığınız maceraları duymayı çok isterim! Bana bu adresten ulaşabilirsiniz: dr.boyle@markaboyle.com.


(Kaynak: Kindermusik)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğunuza Matematik Yeteneği Mi Kazandırmak İstiyorsunuz? O Halde Harekete Geçme Zamanı!

Çocuklarımıza Duygularını İfade Etmeyi Öğretelim

Seni Seviyorum Ritüelinin Gücü