Çocuğunuza kitap tavsiyesi - Deniz Kıyısında

Henüz 5,5 yaşında olan oğlum Egemen’e kitap seçerken her anne gibi bende son derece dikkatli davranıyorum. Çocukların erken yaşlarında tanıştıkları kitaplar onlar için ne kadar keyifli olursa, kitap okuma alışkanlıkları da o kadar kalıcı oluyormuş çünkü. ‘’Deniz Kıyısında’’ kitabını anlatacağız bu gün sizlere.


   

Hiç kumsalda deniz kabuğu aramaya çıktınız mı çocuğunuzla birlikte? Bu güzel resimli  kitapta, deniz çekilirken ardında bıraktığı harika şeyleri keşfettik oğlum Egemenle.

Deniz çekildiğinde, bazen, kayaların ortasında titrek parıldayan bir su birikintisi kalır. Hikaye bu su birikintisinin daha yakından incelenmesi üzerine kurgulanmış. Minik pagurun  (ki bir çeşit yengeç olduğunu ben de bu kitap sayesinde öğrendim J ) arkadaşlarıyla hikayesi.  Pagur su birikintisini 3 deniz yıldızı, bir benekli balık ve bir deniz şakayığı ile birlikte paylaşıyor. Egemenle birlikte minik paguru, deniz yıldızlarını ve deniz şakayığını tek tek dikkatle inceliyoruz. Erken yaştaki çocukların tekrarlamayı sevmelerinden ötürü kitabı defalarca okuyoruz bıkmadan usanmadan. Bir kere daha anne bir kere daha!

     
    



         

Pagurlar boş deniz kabukları içinde yaşarmış. Hikayedeki minik pagur, yaşadığı deniz kabuğundan daha buyuk bir deniz kabuğunun içine geçmeye karar veriyor. O kadar ürkek ve deniz kabuğunun dışındayken o kadar savunmasız ki bu geçiş sırasında hayati bir tehlike atlatıyor. Fakat sonunda başarıyor bu yuva değişikliğini. Oğlumla kitap okurken şöyle bir oyun geliştirdik aramızda, ben her pagur dediğimde bana sokuluyor, benim minik pagurum oluyor çünkü.

Çok geçmeden deniz yumuşak ve hafif dalgalarla kumsalda ilerliyor, sahildeki bütün kumları ve su birikintilerini kaplayacak şekilde yükseliyor. Sonunda minik pagur ve arkadaşları denize kavuşuyor, güvenle ve özgürce yüzmeye devam ediyorlar.

Tübitak yayınlarının erken çocukluk kitaplığı serisinden olan ‘’Deniz Kıyısında’’ rengarenk cıvıl cıvıl bir kitap, her bir sayfayı ayrı ayrı inceliyoruz. Sayfalardaki renkli deniz canlılarını sayıyoruz. Her okuyuşumuzda başka bir detayı fark ediyoruz oğlumla, mesela pagur yeni yuvasına geçerken onu izleyen iki minik karidesin şaşkın ifadelerini görüyoruz sayfanın bir köşesinde. Ya da çook uzaktaki deniz fenerini fark ediyoruz, onun üstündeki pencereleri sayıyoruz. Minik adacıklar şeklinde görünen taşlar, deniz kabukları daha neler neler.

Kitabı okuyan tüm ebeveyn ve çocuklarına keyifli okumalar dileriz J

Okuyan : Necla ve Egemen
Yazan : Necla


Tübitak Popüler Bilim Kitapları
Deniz Kıyısında – On the seashore
Yazar : Anna Milbourne
Resimleyen : Erica Jane Waters
Çeviren : Şeyma Bayrak

255x255 mm / 25 sayfa / kuşe kağıt / sert kapak ciltli veya karton ciltli / renkli

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuğunuza Matematik Yeteneği Mi Kazandırmak İstiyorsunuz? O Halde Harekete Geçme Zamanı!

Çocuklarımıza Duygularını İfade Etmeyi Öğretelim

Eğitimde ebeveyn desteği